Allt du behöver veta för att röka fisk och kött

Allt innehåll under fliken  "Allt du behöver veta för att röka fisk och kött" kan du nu ladda ner till din dator eller mobiltelefon.

Nu finns vi även med i den nyutgivna boken "Rökning -så röker du kött och fisk" som utges av bokförlaget  Settern.

GÅ IN I MENYN TILL VÄNSTER FÖR ATT SE HELA INFORMATIONEN

Vilken rök skall jag välja?

Med vissa rökar är det svårt att kontrollera temperaturen och då kan man inte genomföra alla typer av rökmetoder.

Det finns två olika typer av rökar:

  1. Röklådor som är små och mobila
    - varmrökar
  2. Rökskåp
    - enbart varmrökar
    - kombinerade varm och kallrökar
    som är:
    - eldrivna med briketter
    - vedeldade
    - kol eldade

I röklådor är det svårt att reglera temperaturen och du kan bara varmröka i en röklåda. Du kokar mer än du röker fisken. Fördelen är att de är mobila.

Vill du kallröka så måste produkten ha dessa möjligheter. Det är bara ett fåtal på marknaden som klarar kallrökning.

Några rökar kräver el och briketter för att kunna röka.  Briketter är kostsamma och kan få en bismak av kemikalier.

Så beroende på vad du skall röka och vad du vill uppnå så väjer du rökmetod. När du valt rökmetoder så kan du sedan välja typ av rök som passar dig bäst.