Rökig het salsa

 

Ingredienser:

600 g tomater, fint hackade

1 st    röd lök, fint hackad

1 st    rökt röd chili, fint hackad

2 tsk   rökt vitlöksolja

1/2dl  olivolja av bra kvalitet

2 tsk   strösocker

salt

nymalen svartpeppar

 

Tillagning:

Hetta upp en kastrull och fräs löken, chilin och vitlöksoljan i olivoljan under omrörning.

När löken blivit mjuk tillsätter du tomaterna, låt det hela koka ihop tills det tjocknat. Tillsätt strösockret och smaka av med salt och svartpeppar. Då chili från affären ofta skiljer sig i hetta kan ni även tillsätta lite chilipulver om ni vill ha den hetare.

Låt cilin svalna i kylen och avnjut den kall med nachos eller grönsaksstavar.

 

Recept skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap

 

Så här rökte vi chilin i Skärgårdsröken:

 

insaltning: ingen

torkning: ingen

ved: alved

röktemperatur: 90 grader.

röktid: 3 timmar.

övrigt: hacka chilin och torka den på en bädd av hushållspapper i ett dygn så håller den sig längre.

 

 

Så här rökte vi vitlöken i Skärgårdsröken:

 

insaltning: ingen

torking: ingen

ved: alved

röktemperatur: 90 grader.

röktid: 3 timmar

övrigt: för att konservera vitlöken samt göra den mer lättarbetad är det bra om man, då vitlöken svalnat, pressar ur den ur skalet med fingrarna och mixar den med en halv deciliter olivolja. Förvara i tätsluten burk i kylskåp.