Röka fisk

Bäst resultat när man skall röka fisk får man med fisk som har mycket fett i köttstrukturen. De torkar inte ut på samma sätt som en fisk med lite fett.  Fisk har en lös köttstruktur och tar lätt åt sig rökaromer.
Exempel på fisk med mycket fett i köttstrukturen är makrill, lax, sill, sik och ål
Även skinnets tjocklek påverkar resultatet och fisk med tjockt skinn är mera lämpliga att röka då fiskens safter stannar kvar i kroppen. Fisk som har tjockt skinn är gös, abborre och ål.
Var noga med att fisk med lite fett inte får röka för länge i rökskåpet då de torkar ut mycket snabbt. Gå in under flikarna till vänster så kan du lära dig mer.

GÅ IN I MENYN TILL VÄNSTER FÖR ATT SE HELA INFORMATIONEN

Allt innehåll under fliken  "Allt du behöver veta för att röka fisk och kött" kan du nu ladda ner till din dator eller mobiltelefon.

Nu finns vi även med i den nyutgivna boken "Rökning -så röker du kött och fisk" som utges av bokförlaget Settern.

Röka fisk - Sik
Röka fisk - Makrill
Röka fisk - Sill

För dig som tänker röka i röklåda så får du här lite information hur du skall göra och vad som är skillnaden mellan att röka i en röklåda och röka i en traditionell vedeldad rök.
När du röker i röklåda så blir din fisk mer eller mindre kokt i stället för rökt då det är nästan omöjligt att reglera värmen. Gå in och läs om olika rökmetoder så förstår du hur man röker vid olika temperaturer. Röker du i en traditionell rök såsom Skärgårdsröken så tar din fisk eller köttbit åt sig mer av rökaromerna i och med att man röker under en längre tid och med en kontrollerad temperatur. Detta leder till ett bättre resultat. Om man vill kunna ta med sig sin rök så är ABU röken en utmärkt mobil röklåda.
När du röker fisk som är lite större skall du behålla skinnet på din fisk som du sedan lägger nedåt för att få behålla safterna kvar i din fisk. Samma sak gäller en liten fisk där du kan till och med spara allt utom inälvorna. När du rensat din fisk så kan du torka av den för att sedan gnida in den med salt. Se menyn till vänster som handlar om "insaltning". Innan du börjar röka din fisk så kan du naturligtvis smaksätta den med olika kryddor.
Ställ sedan ABU röken på ett icke brännbart material och strö ett tunt lager med rökspån, ca en halv centimeter i botten på röklådan. Lägg därefter din fisk på rökgallret som du placerar över rökspånet.
Häll sedan sprit i bränslebehållaren och tänd på. Placera behållaren under röklådan. Lägg på locket till röklådan.
En liten fisk kan ta ca 10 minuter att röka. En lite större fisk tar ca 15 minuter att röka. Lyft ur gallret och din fisk är nu klar att serveras.
Släck sedan elden genom att kväva med det medföljande locket.
Fisk som är varmrökt är godast som nyrökt med du kan naturligtvis spara din fisk i kylen till nästa dag.
Om du går in i menyn till vänster "Exempel på hur du röker fisk" så får du lite idéer på olika fisk -rätter. I menyn "Recept" så får du tillgång till våra kockars delikata recept med information hur man kan röka sin fisk i Skärgårdsröken