Exempel på hur du röker fisk

Bönaböckling

Sillen eller strömmingen röks enbart med granris. Saltas i lake under ca 3 timmar. Detta kan dock variera på grund av storlek. Trä på den på sticka eller sätt den på krok och låt den torka i lufttemperatur några timmar innan den hängs in i rökskåpet. Varmrök den sedan under 2-3 timmar tills den fått en gyllenbrun färg.

Makrill

Låt den ligga i saltlake under 3,5 timme och rök den sedan med alved något längre tid än sillen.

Ål

Avslemma ålen i saltvatten och därefter lakes salta eller torrsalta i ca 12 timmar. Skölj och torka av ålen och låt den lufttorka i några timmar. Varmrök sedan med alved i ca 4-5 timmar tills den fått sin gyllenbruna färg.

Gädda

Behandlas som ål men saltas i 3 timmar och varmröks 3-4 timmar.

Några vanliga fiskar

Stora fiskar som gädda lax och gös läggs i saltlake i 1-2 dygn. För att vara säker på att fisken inte lossnar från kroken så förstärk med garn eller placera den på galler. Varmröks i 4 till 6 timmar.

Om du går in i menyn "recept" så hittar du flera förslag på hur du röker fisk