Röktider

Det är svårt att avgöra när fisken är färdigrökt men med angivna röktider skall en färdigrökt fisk har vita puppiller och en gyllenbrun färg. De faktorer som påverkar rökningsprocessen är luftfuktigheten, lufttryck och utetemperaturen som varierar mellan olika väderlekstyper, vilket medför att elden värmer olika från gång till gång. Detta påverkar röktiderna

För att aromerna skall kunna tränga in på djupet vid kallrökning skall fisken vara i rökskåpet i ett antal dagar. Tjockare fiskar tar längre tid och tunnare fiskar mindre tid.

Varmrökningstider:                                                        

  • Ål:                                   3-5 timmar                         
  • Gädda:                          1-3 timmar
  • Lax:                                3-4 timmar
  • Gös:                               4-5 timmar
  • Abborre:                      3-4 timmar
  • Sik:                                 3-4 timmar
  • Sill/Strömming:       2-3 timmar

Röktemperaturer:
För dig som änvänder iGrill är alla temperaturer förinställda.

  • Stek/Filé           60 °C
  • Hel                       60 °C
  • Tonfisk               52 °C
  • Svärdfisk            52 °C