Vilken rökmetod skall jag använda?
Det är många faktorer som påverkar lämplig rökmetod. Det kan bero på vad du skall röka, den hållbarhet som du vill uppnå (kallrökt eller varmrökt) samt sådant som gör att livsmedlet inte förlorar för mycket i vikt.
Det är också avgörande vilken typ av rök du har eller vilken du tänker skaffa. Vissa rökar är svåra att kontrollera värmen i vilket gör att du inte kan välja alla rökmetoder, så var noga med att läsa om de olika rökmetoderna innan du väljer rök.
Med vissa rökar är det svårt att kontrollera temperaturen och då kan man inte genomföra alla typer av rökmetoder.
Det finns två olika typer av rökar:
- Röklådor som är små och mobila
- varmrökar - Rökskåp
- enbart varmrökar
- kombinerade varm och kallrökar
som är:
- eldrivna med briketter
- vedeldade
- kol eldade
I röklådor är det svårt att reglera temperaturen och du kan bara varmröka i en röklåda. Du kokar mer än du röker fisken. Fördelen är att de är mobila.
Vill du kallröka så måste produkten ha dessa möjligheter. Det är bara ett fåtal på marknaden som klarar kallrökning.
Några rökar kräver el och briketter för att kunna röka. Briketter är kostsamma och kan få en bismak av kemikalier.
Så beroende på vad du skall röka och vad du vill uppnå så väjer du rökmetod. När du valt rökmetoder så kan du sedan välja typ av rök som passar dig bäst.
GÅ IN I MENYN TILL VÄNSTER FÖR ATT SE HELA INFORMATIONEN