Rökens historia

Barbeque - En cowboys möra dröm!
Bar-b-que är till skillnad mot grillat tillagat på låg värme under lång tid i en varmrök där maten smaksätts av röken från olika aromträd såsom hickory, mesquite, al eller ek. I Sverige har enris varit en traditionell smaksättare.
Ordet härstammar från franskan och betyder ”från nos till svans” som anspelar på att man tillgodogör sig hela djuret. I USA sitter BBQ rötterna djupt, redan de första kolonisterna i Virginia släppte grisar lösa i skogen som de, sedan de ätit upp sig, tillagade i en kokgrop.
 
Den moderna BBQ härstammar från vilda western då kofösarna drev stora hjordar slaktboskap norrut till de hungriga industristäderna. Det kött våra cowboys fick för att äta själva var de segaste bitarna av djuret som var svårast att sälja. Därför var de tvungna att tillaga köttet på ett sådant sätt att det blev så mört som möjligt för att över huvud taget kunna tugga det. Det gjorde man i varmrökar under lång tid. Ett exempel på sådant kött är högrev som är oerhört segt men när det är tillagat som BBQ blir fantastiskt gott. I USA kallas det brisket och är än idag det kött som man i första hand förknippar med BBQ.
 
Trots att frälsta entusiaster över hela världen ser BBQ som en hel mystisk vetenskap med oändliga möjligheter så är principen enkel och mycket användarvänlig. Man kan även använda en sådan rök som ugn eller grill, variationerna är oändliga. Det går till exempel att baka väldigt gott bröd i dem. De allra flesta som börjar använda en BBQ smoker blir bitna och börjar experimentera med att röka olika råvaror och använda olika marinader och glace. Det är tillexempel mycket gott att röka vissa grönsaker, som paprika och lök. Frukter blir härligt söta och passar varma och nyrökta väl ihop med kall glass så som ananas och äpple. Lite udda men användbara råvaror att röka är salt och smör. Rökt salt har redan börjat dyka upp i svenska affärer av olika märken.
 
När man väl börjat äta rökta produkter regelbundet skapar det ett sug efter att man vill äta det mer och oftare. Att röka sin egen bacon eller korv ger en helt ny syn på något som man tidigare bara tagit för givet kunde upplevas på ett sätt. Att röka fisk och kött är ju även ett sätt att konservera fisk och kött för att det skall kunna hålla sig längre, kanske i magrare tider, men att äta det varmt direkt ifrån röken är en smakupplevelse utöver det vanliga.
 
Källa: Butch Kitchen