Pasta med rökt röding och créme fraîche.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

600 g       rökt röding, rensad och fördelad i bitar

300 g       pasta

4 dl          créme fraîche

1,5 msk   dill, fint hackad

1 tsk        dijonsenap

1 tsk        äppelcidervinäger

1 st          citron

2 msk      rapsolja

parmesanost

salt

vitpeppar

 

Tillagning:

Koka upp fyra liter vatten till pastan, salta väl, tillsätt sedan pastan.

Hetta upp en panna och fräs rödingen i rapsolja, tillsätt sedan créme fraîche, 1msk dill, dijonsenap, äppelcidervinäger och saften av en halv citron, dela citronen längden så att ni kan klyfta den andra halvan att servera med maten.

Koka ihop såsen så den blir tjock, smaka av med salt och peppar.

När pastan närmar sig färdig så tar du upp den ur pastavattnet med en pastaslev och lägg ner den i såsen. Rör om så att pastan täcks med såsen. Ta sedan 3dl av pastavattnet och häll över pastan, blanda väl tills pastan sugit åt sig vätskan.

Lägg upp i tallrik, riv lite parmesanost över den och strö över resterande dill. Servera med en citronklyfta.

På fotot är tallriken garnerad med mortlad rosépeppar.

 

Recept skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap

Så här rökte vi rödingen i Skärgårdsröken:

 

insaltning: 10 % lakessaltning i 2 timmar

torkning: rödingen torkades i rökskåpet i en och en halv timme på 40 grader före rökningen, så den inte kokas under rökprocessen..

Se även rökmetoder/torkning

ved: alved

röktemperatur: 80 grader.

röktid: 2 timmar.

övrigt: rödingarna vägde ca 300g styck