Rökt laxsnurra med pepparrotscreme.
ca 4 portioner.
Ingredienser:
400 g varmrökt lax, tunt skivad
2 dl créme fraiche
1 msk pepparrot, riven
4 st citronklyftor
salt
vitpeppar
färskt bröd
grönsaker till garnityr
Tillagning:
Blanda créme fraiche och pepparrot, smaka av med salt och peppar.
Lägg ut ett lager plastfolie på en bänk, täck sedan plastfoliet med laxskivorna, bred sedan ut pepparrotscréme fraichen över laxen. Rulla ihop det hela med hjälp av plastfolien, se till att det rullas hårt och kompakt.
För att skiva rullen lättare kan man placera rullen i frysen i ca 30 minuter innan ni skivar den.
Servera med en grönsallad, en brödbit och en citronklyfta.
Receptet skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap.
Så här rökte vi laxen i Skärgårdsröken:
insaltning: 5 % lakessaltning i 2 dygn
torkning: laxen torkades i rumstemperatur i 2 timmar på hushållspapper innan rökningen och penslades sedan med rapsolja.
ved: alved och enris.
röktemperatur: 90 grader.
röktid: 30 minuter, laxen hade då en innertemperatur på 60 grader.
övrigt: vi använde en sida lax på 1 kg.