Rökt laxsnurra med pepparrotscreme.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

400 g   varmrökt lax, tunt skivad

2 dl      créme fraiche

1 msk   pepparrot, riven

4 st      citronklyftor

salt

vitpeppar

färskt bröd

grönsaker till garnityr

 

Tillagning:

Blanda créme fraiche och pepparrot, smaka av med salt och peppar.

Lägg ut ett lager plastfolie på en bänk, täck sedan plastfoliet med laxskivorna, bred sedan ut pepparrotscréme fraichen över laxen. Rulla ihop det hela med hjälp av plastfolien, se till att det rullas hårt och kompakt.

För att skiva rullen lättare kan man placera rullen i frysen i ca 30 minuter innan ni skivar den.

Servera med en grönsallad, en brödbit och en citronklyfta.

 

Receptet skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap.

 

Så här rökte vi laxen i Skärgårdsröken:

 

insaltning: 5 % lakessaltning i 2 dygn

torkning: laxen torkades i rumstemperatur i 2 timmar på hushållspapper innan rökningen och penslades sedan med rapsolja.

ved: alved och enris.

röktemperatur: 90 grader.

röktid: 30 minuter, laxen hade då en innertemperatur på 60 grader.

övrigt: vi använde en sida lax på 1 kg.