Älgkorv med bacon- och kantarellpotatismos och lingonsylt.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

8 st      rökta älgkorvar, se recept här

500 g   potatis

3 dl      mjölk

50 g    smör

100 g  bacon

1 dl     torkade trattkantareller

1 tsk   muskotnöt

salt

vitpeppar

lingonsylt

 

Tillagning:

Skala och dela potatisen i bitar, koka den sedan i lättsaltat vatten.

Hetta upp en panna på medelhög temperatur och stek baconet gyllenbrunt. Låt det sedan ligga på papper och droppa.

Stek korven i samma panna som baconet, du behöver inte tillsätta något fett utöver det baconet lämnat efter sig. Korven måste vändas ofta så att inte skinnet spricker.

Smält smör tillsammans med mjölk och trattkantareller i en kastrull, häll av vattnet från den färdigkokta potatisen och stöt den med en potatisstöt. Det är viktigt att aldrig vispa potatismos då man slår ut luft ur moset och det får en klistrig konsistens.

Tillsätt smörblandningen och stöt in det i potatisen, klipp sedan ner baconet i mindre bitar i moset.

Tillsätt muskot och smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med en klick lingonsylt.

 

Recept skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap

Så här rökte vi korven i Skärgårdsröken:

 

insaltning: /

torkning: /

ved: alved och enris.

röktemperatur: 80 grader.

röktid: 1 timme och 40 minuter, eller tills korvens innertemperatur nått 70 grader.

övrigt: korvarna hade en tjocklek på ca 3cm.