Pasta Carbonara med varmrökt sidfläsk.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

400 g   rökt sidfläsk, skuret i tunna skivor ca 2cm långa

300 g   pasta

1 st     gul lök, fint hackad

2 dl     vitt vin

1,2 dl   parmesanost, fint riven

4 st     äggulor till servering

salt

svartpeppar, nymalen

neutral olja till stekning

 

Tillagning:

Koka upp tre liter välsaltat vatten och tillsätt pastan.

Hetta upp en panna på medelhög temperatur och fräs gul lök och det rökta sidfläsket i olja tills det är krispigt.

Ta två deciliter av pastavattnet och spara det, häll av resten och behåll pastan i kastrullen. Häll i pastavattnet du sparade, det vita vinet och en deciliter parmesanost och låt det koka ihop så att det är krämigt. Tillsätt den frästa löken och sidfläsket, smaka av med salt och peppar.

Servera med en separerad äggula i ett halvt äggskal och strö resterande parmesanost över pastan.

 

Receptet skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap.

 

Så här rökte vi sidfläsket i Skärgårdsröken:

 

insaltning: 10 % lakessaltning i ett dygn.

torkning: /

ved: alved och enris

röktemperatur: 85 grader.

röktid: 3 timmar, innertemperaturen var då 65 grader.

övrigt: sidfläsket ska vara helt i bit med svål, vårat vägde 1kg