Rökt kyckling med stekt ris och mozzarellasås.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

1 st     hel rökt kyckling, ca 1 kg

300 g   ris

100 g   cocktailtomater

100 g   vitkål, strimlad

1 st      gul lök, hackad

200 g   philadelphiaost

100 g   mozzarellaost

1 dl      hönsbuljong

salt

vitpeppar

 

Tillagning:

Koka riset, hetta sedan upp en panna och fräs lök, cocktailtomat och vitkål några minuter innan ni tillsätter riset. Stek under omrörning tills det fått fin färg.

Koka upp philadelphia och mozzarella och låt det sjuda tills mozzarellan smält helt, tillsätt då hönsbuljongen. Smaka av med salt och peppar.

Om ni vill ha kycklingens skinn krispigt kan ni ta en butangasbrännare och bränna på det strax innan servering.

 

Recept skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap

Så här rökte vi kycklingen i Skärgårdsröken:

 

insaltning: 10 % lakessaltning i 3 dygn.

torkning: /

ved: alved och enris.

röktemperatur: 80 grader.

röktid: 3 timmar.

övrigt: kycklingen vägde ca 1 kg