Toast med rökt älghjärta, senapsvinägrett och blomkålspuré.
ca 4 portioner.
Ingredienser:
200 g rökt älghjärta, tunt skivat
4 st skivor toastbröd
smör till stekning
sallad till garnityr
Senapsvinägrett:
1 tsk dijonsenap
1 tsk pepparrot, riven
1/2 dl olivolja
1/3 dl balsamvinäger
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Blomkålspuré:
1/2 st blomkålshuvud, delat i små buketter
1 dl vispgrädde
25 g smör
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 krm muskot, riven
Tillagning:
Senapsvinägrett:
Blanda alla ingredienser i en burk med lock och skaka om rejält.
Blomkålspuré:
Koka blomkålen och koka upp grädden med smöret. När blomkålen är mjuk silar ni av den och tillsätter den till grädden. Mixa den med mixerstav eller i matberedare tills den är helt slät.
Krydda med salt, vitpeppar och riven muskot.
Hetta upp en panna med smör medan ni skär kanterna av brödet. Stek sedan brödet i smöret och servera!
Receptet skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap
Så här rökte vi hjärtat i Skärgårdsröken:
insaltning: 10 % lakessaltning i 2 dygn
torkning: /
ved: alved och enris.
röktemperatur: 80 grader.
röktid: 6 timmar, ca 75 grader i innertemperatur.
övrigt: hjärtat delades i 6 delar pga storleken