Toast med rökt älghjärta, senapsvinägrett och blomkålspuré.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

200 g rökt älghjärta, tunt skivat

4 st     skivor toastbröd

smör till stekning

sallad till garnityr

Senapsvinägrett:

1 tsk   dijonsenap

1 tsk   pepparrot, riven

1/2 dl  olivolja

1/3 dl  balsamvinäger

1/2 tsk salt

1/2 tsk vitpeppar

Blomkålspuré:

1/2 st  blomkålshuvud, delat i små buketter

1 dl     vispgrädde

25 g    smör

1 tsk    salt

1 tsk   vitpeppar

1 krm  muskot, riven

 

Tillagning:

Senapsvinägrett:

Blanda alla ingredienser i en burk med lock och skaka om rejält.

Blomkålspuré:

Koka blomkålen och koka upp grädden med smöret. När blomkålen är mjuk silar ni av den och tillsätter den till grädden. Mixa den med mixerstav eller i matberedare tills den är helt slät.

Krydda med salt, vitpeppar och riven muskot.

Hetta upp en panna med smör medan ni skär kanterna av brödet. Stek sedan brödet i smöret och servera!

 

Receptet skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap

Så här rökte vi hjärtat i Skärgårdsröken:

 

insaltning: 10 % lakessaltning i 2 dygn

torkning: /

ved: alved och enris.

röktemperatur: 80 grader.

röktid: 6 timmar, ca 75 grader i innertemperatur.

övrigt: hjärtat delades i 6 delar pga storleken