Ugnsgratinerad rökt älgkorv med rostade rotsaker och rödvinssås.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

600 g    rökt älgkorv, se recept HÄR

400 g    potatis, tvättad och skuren i klyftor

200 g    morötter, skalade och skurna i klyftor

1 st       gul lök, skivad

1 st       gul lök, fint hackad

4 st       vitlöksklyftor, hackade

1 st       rökt paprika, hackad

3 dl       rött vin

3 dl       köttbuljong

1 msk   balsamvinäger

100 g    färska champinjoner, skivade

1 dl       västerbottenost, fint riven

salt

svartpeppar

olivolja

maizena redning

 

Tillagning:

Sätt ugnen på 170 grader, olja in en ugnssäker form och lägg i potatisen, morötterna och den skivade löken. Ringla över lite olivolja, salta och peppra och ställ in i ugnen i ca 40 minuter.

Hetta upp en kastrull och fräs den hackade löken och vitlök i olivolja på medelhög temperatur, tillsätt sedan rödvinet, balsamvinäger och buljongen och låt det koka ned till hälften. Red sedan av såsen till önskad tjocklek med maizena och sila av den.

Placera korven i en ugnssäker form och strö över den rivna västerbottenosten och ställ in den i ugnen med potatisen de sista 15 minuterna.

Hetta upp en panna och stek champinjonerna i olivolja tills de fått fin gyllenbrun färg. Salta och peppra.

 

Receptet skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap.

 

Så här rökte vi korven i Skärgårdsröken:

 

insaltning: /

torkning: /

ved: alved och enris.

röktemperatur: 80 grader.

röktid: 1 timme och 40 minuter, eller tills korvens innertemperatur nått 70 grader.

övrigt: korvarna hade en tjocklek på ca 3cm.