Älgbiffstek med rotsaksknyte, gräddig majs och rökt vitlökssmör.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

800 g   biffstek av älg, styckad i portionsbitar

300 g   morötter, skalade, delade i slantar och kokta

300 g   palsternacka, skalade, delade i slantar och kokta

4st       smördegsplattor, i rumstemperatur

400 g   frusen majs

1 dl      vispgrädde

100 g   smör, rumstempererat

2 msk  rökt vitlöksolja

salt

nymalen svartpeppar

vitpeppar

olja till stekning, t. ex. rapsolja

 

Tillagning:

Ta fram köttet och krydda med salt och nymalen svartpeppar väl på båda sidor av alla köttbitar, låt dem sedan ligga i rumstemperatur till det är dags att steka dem. Sätt på ugnen på 200 grader.

Kavla ut smördegsplattorna och fördela rotsakerna mellan dem, vik ihop dem och placera dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla lite olivolja över dem.

Blanda 80g smör med två matskedar rökt vitlöksolja, lite salt och vitpeppar. Forma det sedan så som ni vill ha det, t. ex. en rulle, och placera i kylen.

Ställ in plåten med knytena i ugnen.

Koka upp vispgrädden tillsammans med resterande 20 g smör och tillsätt majsen, låt koka ihop väl, det ska vara som en stuvning, krydda sedan med salt och vitpeppar efter smak.

Hetta upp en panna rejält, stek sedan köttet i olja till den stekgrad ni vill ha det. Jag rekommenderar medium, 55 grader. Tänk på att inte vända köttet mer än en gång, kött mår bäst av att stekas en gång per sida samt på hög värme.

 

Receptet skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap.

 

Så här rökte vi vitlöken i Skärgårdsröken:

 

insaltning: /

torkning; /

ved: alved

röktemperatur: 90 grader.

röktid: 3 timmar

övrigt: för att konservera vitlöken samt göra den mer lättarbetad är det bra om man, då vitlöken svalnat, pressar ur den ur skalet med fingrarna och mixar den med en halv deciliter olivolja. Förvara i tätsluten burk i kylskåp.