Rödvinsstekt kotlettrad med rökt vitlökscreme, råstekt potatis och tomatsallad.

ca 4 personer

 

Ingredienser:

Tomatsallad

2 st         tärnade tomater

1 st         hackad röd lök

1 msk     limejuice

1 msk    olivolja av bra kvalitet

1,5 msk rödvinsvinäger

salt

vitpeppar

 

Rökt vitlökscréme

4 dl      créme fraiche

1 msk  hackad persilja

rökt     vitlöksolja

salt

vitpeppar

 

Kotlettrad

500 g  kotlettrad i bit

2 dl     rött vin

2 msk neutral olja, ex. rapsolja

25 g    smör

 

Råstekt potatis

500 g  fast potatis

2 msk  neutral olja, ex. rapsolja

25 g    smör

 

Tillagning:

Kotlettrad

Gnid in kotlettraden med salt och grovmalen svartpeppar och låt den ligga ca 10 minuter.

Värm upp en panna på högsta värmen, tillsättoljan och sedan smöret, bryn kotlettraden hastigt runtom.

Lägg sedan kotlettraden i en ugnsfast form, häll rödvinet samt stekskyn över köttet och ställ in det i ugnen tills köttet nått en innertemperatur på 70 grader, tiden varierar mellan ugnar.

Ta sedan ut köttet ur ugnen och låt det vila 10 minuter innan ni skär upp den i skivor.

 

Råstekt potatis

Värm upp en panna, tillsätt oljan och sedan smöret och potatisen. Stek under omrörning tills dess att potatisen är redo, ca 15 min.

 

Rökt vitlökscréme

Vänd försiktigt ner ingredienserna i crème fraichen, rör ej för kraftigt då den lätt blir rinnande, smaka av med vitlöksoljan samt salt och vitpeppar.

 

Tomatsallad

Blanda ingredienserna och smaka av med salt och vitpeppar

 

Recept skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap

Så här rökte vi vitlöken i Skärgårdsröken:


insaltning: ingen

torkning: ingen

ved: alved

röktemperatur: 90 grader.

röktid: 3 timmar

övrigt: för att konservera vitlöken samt göra den mer lättarbetad är det bra om man, då vitlöken svalnat, pressar ur den ur skalet med fingrarna och mixar den med en halv deciliter olivolja. Förvara i tätsluten burk i kylskåp.