Pasta med rökt paprika och prosciutto.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

200 g prosciutto, skivad

300 g pasta

1 st    rökt röd paprika, tärnad

2 st    vitlöksklyftor, finhackade

2 st    schalottenlökar, finhackade

1 dl    parmesanost, fint riven

grovmalen svartpeppar

salt

olivolja till stekning

 

Tillagning:

Koka upp tre liter väl saltat vatten till pastan och koka pastan där i.

Fräs prosciutto, paprika, vitlök, schalottenlök och vitlök i en matsked olivolja tills löken fått lite färg och prosciutton är krispig. Ta sedan pannan från plattan tills pastan närmar sig färdig.

Sila av pastan, spara två deciliter av pastavattnet, häll tillbaks pastan i kastrullen tillsammans med det sparade vattnet, ingredienserna du stekte, parmesanost och svartpeppar och ställ tillbaks på plattan. Låt det koka ihop under omrörning tills det är krämigt.

Servera toppat med lite parmesanost.

 

Receptet skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap.

 

Så här rökte vi paprikan i Skärgårdsröken:

 

insaltning: /

torkning: /

ved: alved och enris

röktemperatur: 80 grader.

röktid: 3 timmar.

övrigt: paprikan kan skäras upp i fyra delar och torkas på hushållspapper i rumstemperatur om ni röker flera och vill spara några.