Stekt fläskkotlett med parmesanris och rödvinssås med rökt paprika.

ca 4 portioner.

 

Ingredienser:

Sås

1 st         gul lök, fint hackad

4 st         vitlöksklyftor, hackade

1 st         rökt paprika, hackad

3 dl         rött vin

3 dl         köttbuljong

1 msk     balsamvinäger

maizena redning

salt

neutral olja

svartpeppar

 

Ris

300 g      långkornigt ris

1 dl         parmesanost, fint riven

6 dl         grönsaksbuljong

svartpeppar

 

Fläskkotletter

600 g        fläskkotlett, skivade till 4 portioner

2 msk       grovmalen svartpeppar

2 msk       grovmalen rosépeppar

2 msk       grovmalen vitpeppar

4 msk salt

neutral olja till stekning

 

Tillagning:

Koka upp buljongen tillsammans med riset, sänk sedan värmen på plattan till låg och lägg på ett lock.

Hetta upp en kastrull och fräs lök, vitlök och paprika i olja på medelhög temperatur, tillsätt sedan rödvinet, balsamvinäger och buljongen och låt det koka ned till hälften. Red sedan av såsen till önskad tjocklek med maizena och sila av den.

Blanda svartpeppar, rosépeppar, vitpeppar och salt och vänd fläskkotletterna i kryddblandningen. Hetta upp en panna och stek kotletterna i några matskedar olja, innertemperaturen bör nå 65 grader.

Blanda parmesanosten med riset och smaka av med svartpeppar. Servera med lite cocktailtomater och hackad purjolök eller en vanlig grönsallad.

 

Receptet skapat av Jon Dahlberg, Sundsvalls Gastronomiska Sällskap.

 

Så här rökte vi paprikan i Skärgårdsröken:

 

insaltning: /

torkning: /

ved: alved och enris

röktemperatur: 80 grader.

röktid: 3 timmar.

övrigt: paprikan kan skäras upp i fyra delar och torkas på hushållspapper i rumstemperatur om ni röker flera och vill spara några.